Yazılar
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (75)

    ... dünden devam
    12 Mart 1971 Muhtırası:
    22 Mayıs 1971 günü sıkıyönetim komutanlığı İstanbul’da gece 24.00’ten başlayarak, 23 Mayıs 1971 Pazar günü saat 15.00’te bitmek üzere sokağa çıkma yasağı konularak, şehirdeki tüm mekânların tek, tek aranacağını bir bildiriyle duyurdu.
    Artık Mahir Çayan ve arkadaşları için mekân değiştirmek bir hayli zorlaşmıştır. Mahir Çayan ve arkadaşları, hükümete “devrimci tutsakların serbest bırakılması şartı”nda kararlı olduklarını göstermek için Elrom’u öld [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (74)

    dünden devam...
    70’Lİ YILLAR:
    70’li yılların bu özlemli yaşanmışlıklarını hatırlattıktan sonra, şimdi de ülkemizin o dönemde neredeyse bir kan gölüne dönüştüğü; siyasi, ekonomik istikrarsızlıklarla çalkalandığı, toplumsal çatışmaların yaşandığı o dönemin, gözü yaşlı olaylarına bir bakalım:
    12 Mart 1971 Muhtırası:
    1968 öğrenci olaylarının Türkiye’yi de etkilemesi, sonrasında toplumsal olaylara ve daha sonra da terör olaylarına dönüşmesinin, ülkeyi sürüklemiş olduğu kargaşa ve istikrar [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (73)

    ...dünden devam
    70’Lİ YILLAR:
    Ülkemizde 10 yıldan fazla bir süre televizyonlarımız siyah beyaz ve tek kanal üzerinden yayın yaptı. Bu yayını yapan ise; TRT idi… O yıllarda televizyon yayını 18.00 ya da, 19.00 da başlar, gece yarısı 24.00 de İstiklal Marşımızın okunmasıyla sonlandırılırdı. Bu yayın süresinde çoğu kez teknik arızalarda yaşanır, bir teknik arıza olmuş ise TRT hemen bir fotoğrafı (mesela; ‘Necefli Maşrapa’) ekrana taşıyarak arızayı seyirciye bildirirdi.
    O dönemde özellikle [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (72)

    60'lı yılların gençliği genelde rock and roll – twist – vals- tango - cha, cha ve samba gibi dansları yapmayı tercih ederlerdi. O yıllarda yaz tatillerimin geçtiği Heybeliada'da ünlü yorumcu Sayın Erol Büyükburç'un verdiği konserlerde:Elvis vari söylediği rock'n roll parçalarını yorumlarken, ortaya çıkan müzik ziyafetini dinleyen genç kızların, neredeyse Erol Büyükbuç'un üstünü başını paralamak istediklerini daha dün gibi hatırlıyorum.(Heybeli'de Ayyıldız sinemasında verdiği konserlerde, Erol Bü [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (71)

    ...Dünden DevamTabiidir ki, 60 yılların gençliği sadece ülkenin siyasal çalkantıları içerisinde kalmadı, yaşamadı! O dönemin gençliği gibi benim de hissettiğim, yaşadığım, paylaştığım ve bir daha asla geri dönmeyecek ‘duygusallığa ve romantizme odaklı’ bir yaşam biçimimiz de vardı…
    Özellikle buluğ dönemini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde yaşayan gençlerimiz, bizler şanslıydık. Çünkü bu güzel şehirlerin doğal büyüsü içerisinde, duygu yoğunluğunu fazlasıyla yaşadık…
    Aslın [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (70)

    ...dünden devam
    Yelekli Takım Elbiseler:
    60’lardan, 80’li yıllara kadar erkek takım elbiselerinin değişmeyen ayrıntılarından biri de, ceketlerin içine giyilen ve takım elbiselerinin aynı cins kumaşlarından dikilen yeleklerdi. Ben de 1968 yılında Samsun’da görev yaparken, böylesi bir takım elbise yaptırmış ve o dönemin modasına uymuştum.
    Bu yeleklerin sırtları ceket astarından yapılır ve iki yanında da cepleri olurdu. Bu ceplere sigara, çakmak ve köstekli saat konulurdu. 80’li yılların m [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (69)

    ...dünden devam
    Gece Bekçileri:
    Aslında onlar mahallerin ‘Bekçi Babalarıydılar’…
    Bundan 60 yıl öncesinin İstanbul sokakları ve diğer büyük illerin sokakları, gün batımından sonra onlara emanetti. Ellerinde taşıdıkları düdüğü her üflediklerinde; bizler evlerimizde biraz daha rahatlar, gecenin karanlığı, ıssızlığı ve her tür tehlikesi onların varlığı ile adeta yok olurdu.
    Emniyet teşkilatına bağlı olarak çalışan bu güzel insanlar, 1980’lerden sonra sokaklarımızda görünmez oldular. Çünk [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (68)

    Otobüs Biletçileri:
    İ.E.T.T (İstanbul Elektrik, Tramvay, Tünel) otobüslerine binmek için otobüsün arka kapısının hemen yanında, cama sırtını vererek oturan ve önünde menteşeyle tutma demirine bağlanmış; gerektiğinde kapı gibi açılıp kapanan metalik bir tezgâhın üzerinde, her iki tarafında da kapağı bulunan tahta kurular içinde koçan, koçan biletler olan biletçilerden bilet almak gerekirdi.
    Biletçilerin kullandıkları kalemin arkasında silgi bulunurdu. Bu silgi yardımıyla bileti koçanından a [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (67)

    Dünden devam...
    Camilerde Karşılıklı Çifte Ezan:Bizim çocukluğumuzu ve gençliğimizi yaşadığımız o dönemde bilhassa Cuma, Kandil ve Arife gibi dini günlerimizde, büyük camilerimizde ezanlar iki ayrı minareden, yankılı olarak okunurdu.2 ayrı müezzinin bu birbirini takip eden karşılıklı ezan okumaları; uzaklardan sanki yankı hissi uyandırırdı. 4 minareli camilerde ise kimi zaman 4 ayrı minareden 4 müezzin tarafından okunan ezanlar da olurdu…(O yıllarda evimizin Sultanahmet camiine yakın oluşu, ö [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (66)

    ...Dünden devam

    Çatanalar:Haliç'teki yük indirme-bindirme iskelelerine ve tersanelere malzeme götüren basık ve tek katlı, arkalarına yük taşımları için ardı ardına mavnalar bağlanmış, tren katarı gibi ilerleyen ilginç bir taşıma sistemi vardı. Mavnaları çeken bu ufak gemiye 'Çatana' denirdi.İnce ve uzun bacaları olan bu çatanalar, Unkapanı ve Galata Köprülerinin altından geçerlerken, bacaları tam ortalarından çelik bir tel vasıtasıyla çekilir ve baca yaklaşık 75 derece kadar kırılarak ark [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (65)

    Dünden devam...
    İşte o dönemin özellikle uskumru, palamut, torik, lüfer ve kalkan balığı mevsiminde; kıyıya yakın sığca kesimlerle, denizin dibine ağaç kazıklar çakılarak, bunların arasına geniş ve hacimli ağlar gerilirdi. Balık sürüleri bu bölgeden geçerken, bir ucu torba gibi açık olan dalyan ağlarından içeri girerler, bir süre sonra da dalyanın ağzı kapatılarak içindeki balıklar kıyıya çekilirdi. Dalyan tahtalarının birinde dalyan gözcüsü sürekli nöbet tutardı. Görevi; ağa balık sürüsü gir [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (64)

    Dünden devam...
    Hayali bir Fransız kız çocuğunun; evde, okulda, piknikte, tatilde, uçakta, köyde, tiyatroda, yaş gününde, senaryolaştırılmış seri maceralarının anlatıldığı bu kızın, Türkiye şartlarıyla benzerlik taşımayan bir yaşam biçimi vardı. Ailecek bahçeli lüks bir köşkte otururlar, Fındık adında bir köpeği ile köşkün ve kilisenin bahçesinde oynarlardı.  Bu kitapta anlatılan hikâyelerin içeriklerinde kullanılan mekânlar, yaşam tarzı; o günün Türkiye şartları hiçbir benzerlik taşımazdı!Ve [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (63)

    ...Dünden devam
    O dönemde yayınlanan 'Hayat' ve 'Ses' mecmualarında (dergilerinde) böylesi işaret yönlendirmeleri olduğunu dün gibi hatırlıyorum…
    - Akşam Gazeteleri:
    60'lı ve 70'li yıllarda radyo yayınları kısıtlı olduğu ve televizyon da olmadığı için gazeteler çok önemliydi. Gündüz satılan gazetelere alternatif olarak akşama doğru 15.00 – 16.00 saatlerinden sonra 'Akşam' gazetesi adıyla bazı gazeteler basılır ve gün içerisinde yaşanan bazı önemli olaylar, ertesi güne sarkmadan sıcağı, [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (62)

    .. dünden devam
    68 Kuşağı:
    1960'lı yıllarda kapitalist birçok ülkede ve özellikle ABD'de yönetime ve sisteme karşı hareketleriyle öne çıkan, daha çok özgürlüğü, eşitliği ve savaş karşıtlığını benimsemiş ve genel de o ülkelerde yaşayan üniversite gençliği arasında akımlar oluşmuştu.
    68 kuşağı olaylarını başlatan olayların ilki Fransa'da ki Sorbonne Üniversitesinde meydan gelen öğrenci isyanıdır.
    Ayrıca Latin Amerikalı Devrimci Ernesto Che Guevera'nın (kapitalizme karşı bayrak açmış dü [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (61)

    ... dünden devam
    Hayatta kaldığım sürece, bu acılı olayları her platformda dile getirmeye ve yazmaya yemin ettim.
    Ne acıdır ki! Kıbrıs adasında, Türklere karşı bu katliamları yapan bu cinayetleri işleyen Rumlar; yapmış oldukları bu insanlık olaylardan dolayı, bu güne kadar ne Kıbrıs Türk Halkından özür dilemişler, ne uluslararası camia tarafından ayıplanmışlar, ne de insan hakları mahkemesi tarafından yargılanmışlardır!
    Ama yıllar öncesinde yaşanan bu gerçekleri, vicdanları nasır tutmuş [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (60)

    ... dünden devam
    Savaştan birkaç ay sonra Rum televizyonunun karşı propaganda yaptığı o günlerin birinde, (Harekâtın hemen bitiminden sonra, Rum devlet televizyonu özellikle gün içerisinde propaganda yayınları yapıyor, Türkçe, Rumca ve İngilizce konuşan bir spiker, ekrana çıkardığı ve özellikle seçilmiş Rumlarla yapmış olduğu röportajda; Türk askerine esir düşen Rumlara nasıl sözde işkence yapıldığını onların ağzından hatırlatıyordu.
    Tabur karargâhında Rum televizyonunu izlemekle görevli o [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (59)

    ... dünden devam
    Ertesi sabah Tabur Komutanımın (Rahmetli Yarbayım Arap Burhan, nur içinde yatsın.) yanına giderek, bu esirleri ne yapacağımızı sordum?
    O da ne yapılacağının kararını bir türlü veremiyordu. Boğaz bölgesindeki esir toplama bölgesine göndermeye kalksak, nasıl ve hangi araçla gönderecektik? O sayıda insanı gönderebilecek ne aracımız, ne de başka bir imkânımız vardı.
    Bunun üzerine tabur komutanıma döndüm:
    "Komutanım, ben esirleri serbest bırakmayı öneriyorum" dedim.
    Bu [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (58)

    ... dünden devam
    Aradan birkaç saat geçmişti, adada ki bölgesel çatışmalar gece boyunca tüm şiddetiyle devam ediyordu, bir an bize teslim olan o 187 Rum esir aklıma geldi.
    Ne yapıyorlardı, ne durumdaydılar düşüncesi ile bulundukları bölgeye gittim.
    Yanlarına geldiğimde, askerlerimin birkaç saat önce aşını, suyunu paylaştıkları bu insanların, verilen hiçbir şeye dokunmadıklarını gördüm, çok şaşırmıştım!
    İçlerinde İngilizce bilen olup, olmadığını sorduğumda; esirlerin arasında bulunan [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (57)

    ... dünden devam
    Savaşın tüm acımasızlığının yaşandığı o zaman kesitinde gün batmış ve bulunduğumuz yerde, toplam 187 Rum sivil esirimiz olmuştu.
    Onlar artık bizim namus ve şerefimize emanetti. Aman dileyen insana el kaldırmak, zarar vermek bir kere dinimizce de günahların en büyüğü idi… Gecenin karanlığı çökmeden esirlerin çevrede bulunan domuz çiftliklerinden birisinin kapalı bir barakasında toplanması emrini verdim.
    Kısa bir süre sonra sivil Rum esirlerin bulunduğu bölgeyi görmeye gi [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (56)

    ... dünden devam
    Tarihin derinliklerinde kalan öylesine olaylar vardır ki, bu olaylar insanlık tarihinde kimi milletlere ders verir. O nedenle bundan 40 yıl önce bizzat yaşadığım o insanlık dersini kitabımın bu bölümünde anlatarak, tarihe bir not düşmek istiyorum:
    Bu dersin adı; 'Türk Milletinin âli cenaplığıdır', 'Türk insanının üstün niteliğidir'. Çünkü yaşadığım bu olay, insan olabilmenin en çarpıcı örneğidir. Hem de yıllar öncesinde 1963'ün o kanlı noel gecesi ve sonrası yıllarda sadec [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (55)

    ... dünden devam
    Kıbrıs'ta 21 Aralık 1963 tarihinde had safhaya ulaşan ve Kıbrıs Türk Halkının, Rumlar tarafından topyekûn öldürülmesini amaçlayan bu katliamlar, yapılmak istenen 'soykırımın' ta kendisidir.
    Ancak, ne büyük ikiyüzlülüktür ki, bu insanlık suçu, BM' üye ülkeler ve onların ada da barışı sağlamakla görevli BG yetkililerince 'bölgesel katliamlar' olarak tanımlanmıştır!
    Ama ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, bu insanlık suçunun gölgesi ve ayıbı; dünya var oldukça, Rumların a [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (54)

    ... dünden devam
    Esir alınan 'Müslüman Iraklılara' Amerikalı askerlerin dünya kamuoyu önünde yapmış oldukları insanlık dışı işkenceler ve dünya kamuoyunu teşkil eden hukuk havarisi batılı ülkelerin bu insanlık ayıplarını, suçlarını hiç bir şey yokmuşçasına izleyen uluslararası hukukun temsilcileri bu vahşete ne demişlerdir?
    Neredeyse yarım asırdan beri süregelen Filistin sorununda, yüz binlerce Filistinlinin evinden yurdundan sürülmesi; on binlercesinin İsrail uçaklarının ağır bombardımanı [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (53)

    ... dünden devam
    Bu tuzakların en önemlisi Annan planıdır. Bu plan ile Kıbrıs Türk Halkı AB'ye üye olacağı vaadi ile kandırılmış, tarafların çözüme odaklandığı bu süreçte; Güney Rum Kesimi AB'ye üye yapılırken, Kıbrıs Türk Halkı bu tuzak plana evet demesine rağmen AB'nin dışında kalmıştır.
    Kıbrıs adasında 1955 – 1974 yılları arasında yaşanan acılarla dolu bu uzun süreçte, daima kan ve gözyaşı vardır.
    Uluslararası insan hakları örgütleri, mahkemeleri ve barışın simgesi kimi sivil toplum [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (52)

    ... dünden devam
    21 Aralık 1963 tarihinde Rum'ların başlatmış olduğu ve hedefinde ada da yaşayan Türk'lerin tamamının imhası olan bu etnik katliamın iki hedefi vardır:
    1- Kıbrıs adasının Yunanistan'a ilhakını sağlamak.
    2- Yunanistan ile Türkiye arasında Lozan'da kurulan dengeyi, Yunanistan'ın lehine bozmaktır!
    Bu nedenlerledir ki, özellikle 1963 – 1974 yıları arasında Kıbrıs'ta yaşayan Türk'lerin, Rumların uygulamış olduğu tarif edilmesi mümkün olmayan baskılarla karşı, karşıya kaldı [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (51)

    ... dünden devam
    Garantör Türkiye'nin çabaları sayesinde adaya barışı korumakla görevlendirilen Birleşmiş Milletler Barış Gücü üstelendiği görevi yerine getiremedi. 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtına kadar geçen sürede BM Barış Gücü olayları sadece takip etti not tuttu ve ayrıca bizleri devamlı suretle Rum saldırıları ile Tehdit etti. Eğer bu tehditler karşında direnmeseydik bugün Kıbrıs'ta Türk varlığından söz edilemeyecekti. Direndik, kimseye boyun eğmedik ve sonunda anavatanımız geldi b [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (50)

    ... dünden devam
    Kıbrıs Rum Yönetimi'nin BM daimi temsilcisi, Türkiye'deki askeri hareketliliği gerekçe göstererek Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırdı. Aynı gün toplanan BM Güvenlik Konseyi, 14 Mart 1964 tarihli 187 sayılı kararla tüm üye devletlerin uluslar arası barışı tehdit edecek ve Kıbrıs'taki durumu ağırlaştıracak tehdit ve eylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Bu kararın hedefi aslında Türkiye'nin müdahalesini önlemekti.
    Kararda ayrıca adada yeniden barışı tesisi et [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (49)

    ... dünden devam
    EOKA'nın canileri gece okulda toplandı. Yüzlerce Rum, ellerinde silahları, sayısız kurşunlar ve el bombaları ile çıktılar okuldan. Ayvasıl köyünde Türk evleri ışıksız. Yaşlı adamlar, kadınlar, çocuklar uykusuz bekleşiyorlar endişeli, korku içinde. Nöbet tutuyor dört beş genç av tüfekleriyle. İleride Rumlar, bir kedinin avına yanaştığı gibi sessizce sürüne, sürüne ilerlediler, zehirli yılanlar gibi. Köyünde köy meydanına bağlanmış dokuz esir Türk Ayşe, İbrahim on yaşında yavru [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (48)

    ...dünden devam
    Bu gerçeği bir de o topraklarda doğup büyümüş, ömrünün büyük bir kısmını vatan topraklarının savunmasında mücahit olarak mevzilerde geçiren, 1963 ve 1974 Kıbrıs savaşlarında bizzat mücahit komutanı olarak görev yapan ve hala ata yadigârı Kıbrıs Adasında, Kıbrıs Türk Halkının ve Türk Milletinin; Kıbrıs konusundaki haklılığını ve kazanılmış haklarını savunan; Değerli Dostum ve Dava Arkadaşım; TMT ve Mücahitler Derneği Genel Başkanı Sn. Yılmaz Bora’nın ağzından dinleyelim:
    21 [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (47)

    ...dünden devam
    T.C Devlet Başkanı Cemal Gürsel, dünyaya seslenerek, devlet başkanlarından Kıbrıs’ta kan dökülmemesini istedi.
    Türk jetleri Rum’lara ihtar uçuşu yaparken, 1960 antlaşması gereğince ada da Türk Milletinin onur ve gururunu temsil eden Şanlı Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı, kışlasından çıkarak, Türk kesimine girmiştir.
    (1974 yılında Bölük Komutanı olarak görev aldığım Kıbrıs Savaşlarında ki görevimden 11 yıl sonra gittiğim adada, 1985 – 1987 yılları arasında yeniden görev yapm [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (46)

    60’lı yıllar...“Anılara yol var mı? Anılar zamanı taşırlar mı?Yoksa onlar da gün gelir, biz faniler gibi unutulurlar mı?Cemaliye isminde bir kadın da kaldırıldığı Lefkoşa Genel Hastanesinde gözlerini hayata yumdu.“Kıbrıs’ta patlayan kin volkanı, püskürttüğü kötülük lavlarıyla önüne geleni yakıp, yıkmaya başlamıştı artık.21 Aralık 1963’de Kanlı Noel’de Kıbrıs Türk Halkına, Rum’ların uygulamış oldukları toplu katliamlar, 103 Türk köyünün yakılıp, yıkılması, binlerce Türk’ün evinden, barkından ayrı [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (45)

    Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasıyla birlikte, bu ayrılmaz ikilinin yanı sıra AB’yi oluşturan başta Almanya ve Fransa olmak üzere diğer üye ülkelerde, adanın bu iştah kabartan niteliklerinden dolayı onlarda bu bölgede söz sahibi olabilmek adına bu konuya müdahil olmuşlardır!1954 yılı Kıbrıs’ta artan kargaşanın, işlenen cinayetlerin yoğun olduğu dönemin başladığı yıl olarak anılır! Ancak 1955 yılından itibaren Rum – Yunan ikilisinin yapmış olduğu bu tedhiş hareketleri ve işledikleri cinay [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (44)

    ... dünden devam
    Kıbrıs semalarından yükselen bu sesin kimliğinin açıklamasını da, K.K.T.C’nin Değerli Yazarı Ahmet Tolgay’ın 1958’in belgesel öyküsü “Şahinler Yılı”isimli kitabından öğrenelim:
    “Başlangıçta yedi kişiydiler. Yüreği vatan sevgisiyle çarpan, coşkulu, heyecanlı, ölüme meydan okuyan yedi gözü pek ve kararlı adam. İsimlerini, üniformalarını, mesleki kıdemlerini ve sevgi dolu yürek bağlarını geride bırakıp; maske isimlerle, bir meçhule gönüllü oldular. Bir bilinmeze kulaç attılar [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (43)

    ... dünden devam
    1963 yılında askeri lise öğrencisiyken tanıştığım ‘Kıbrıs Konusunun’, yıllar sonra benim kader çizgimi de belirleyecek bir olay haline geleceğini nereden bilebilirdim?
    (Adada yaşayan Kıbrıs Türk’ünün Rumlar tarafından topyekûn öldürülmesine mani olmak, Türkiye’nin adada ki, tarihi, stratejik ve milli menfaatlerini savunmak adına, uluslar arası garantörlük anlaşmasından doğan yasal müdahale hakkı gereğince ülkemizin Kıbrıs adasına yapmış olduğu 20 Temmuz 1974 tarihinde ki m [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (42)

    ...dünden devam
    İdam cezası alan İhtilalcilerin avukatları, T.B.M.M Dilekçe Karma Komisyonu’na başvurarak, ölüm cezalarının, müebbet hapse çevrilmesi için özel af talebinde bulunmuşlar, ancak reddedilmiştir.
    Karar verildikten sonra 26 Haziran 1964’te saat 03.30’da Fethi Gürcan’ın, bir hafta sonra da Talat Aydemir’in cezaları infaz edilmiştir.
    20 – 21 Mayıs 1963 olaylarından sanık olan 1459 Harbiyelinin yargılanmasına 13 Haziran 1963’te başlanmıştır. 1459 sanıktan 75’i 4 yıl 2 ay, 91’i 3 [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (41)

    22 Şubattan, 21 Mayıs 1963'e giden süreçte; ülkemizin siyasi yapısı iki kez değişti. İnönü'nün, meclisteki AP grubunun siyasi af konusunda aldığı kararı açık bulmadığı gerekçesiyle 30 Mayıs 1962'de istifa etmesi sonucunda uzun bir süre Hükümet buhranı yaşandı.Bu arada, siyasi atmosferdeki bu karışıklık ortamı, ülkede tekrar askerin yönetime el koyacağı söylemlerini arttırmaya başlamıştı.
    Bu gelişmeler sonucunda, 24 Haziran 1962'de CHP – CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) – YTP (Yeni Tür [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (40)

    ...Dünden devam
    Olayları izleyen Başbakan İnönü, Bakanlar, Parti liderleri, Genel Kurmay Başkanı Çankaya'da toplantı halindeydi. Bu arada Aydemir'in en yakın arkadaşı Binbaşı Fethi Gürcan, Talat Aydemir'i arayarak; köşktekileri tutuklamaya hazır olduğunu söylemiş, Aydemir ise; hepsinin serbest bırakılmasını emrederek, "Bırak gitsinler"demiştir.
    İnönü köşkten çıkarken; "İşte şimdi kaybettiler"diye gülümsemiştir…
    (Aslında o yer ve tarih kesitinde yaşananlar; o dönemde ülkemizin yönetimind [...]
  • KANLA YAZILAN DESTAN ÇANAKKALE

    “Tarih kitaplarında Türkler hakkında yazılı olanlar, hatta onlarla savaşanların anlattıkları, gerçekleri ifade etmekten acizdir. Mutluluk Türklerle birlikte savaşmaktır. Bu şerefi ömrümün sonuna kadar taşıyacağım. Taş üstünde yatıyor, güneşe, fırtınalara, soğuğa, yağmura karşı korumasız siperlerde çamur ve toz içinde günler geçiyor. Fakat dünyanın bütün araç ve imkânlarına sahip düşmanlarıyla aslanlar gibi dövüşüyorlardı. Bu ne sessiz ve gösterişsiz bir vatan sevgisiydi. ’’Allah’ın Adını Yürekte [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (39)

    İnönü'nün, "Hiçbir harekete izin vermeyeceğiz" sözleri, başta Talat Aydemir olmak üzere, Albaylar Cuntasının hiç de hoşuna gitmiyordu!Çünkü onlar bütün planlarını; yeni ihtilalin komutanlar, subaylar, hükümet ve İsmet Paşa tarafından da istendiği şekilde planlamışlardı.
    Ancak 22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 tarihlerinde yapılamayan askeri müdahalelerin önlenmesinde; İsmet Paşa'nın sağlam duruşu ve demokrasiye olan inancı, bu süreçte en önemli faktör olarak öne çıkmıştır.
    Talat Aydemir'e gör [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (38)

    Çoğunluğu oluşturan ve başından beri CHP'nin etkisinde olan, 'işleri düzelttikten' iktidarı sivillere bırakmayı amaçlayan birinci grup ile askeri müdahaleyi kalıcı kılma, devleti ve toplumu buna göre yeniden düzenleme çabası içinde olan ikinci bir grup vardı.MBK içindeki bu iki zıt kutup içerinde yer alan üyeler arasındaki güvensizlik ve birbirinden endişe etme durumunun devam etmesi sonucu 1960'ta ikinci grup adı verilen MBK'nin 14 üyesi, yurt dışında başka görevlere atanmak suretiyle tasfiye e [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (37)

    Sabahın ilk saatlerinde Cumhurbaşkanı Bayar, T.B.M.M Başkanı Refik Koraltan, İç İşleri Bakanı Namık Gedik başta olmak üzere; DP Milletvekilleri gözaltına alınarak, harp okulu binasına götürülmüşlerdir.Başbakan ise 26 Mayıs gecesi Eskişehir'de bulunmaktadır. Sabahın erken saatlerinde Ankara'da bir hareketlenme olduğunu öğrenen Başbakan, Ege illerine geçerken Kütahya üzerinde durdurularak, askeri müdahalenin yapıldığı haberi iletilmiştir.
    Başbakan Ankara'ya getirilmiştir. Böylelikle askeri müda [...]
  • GELECEKTE BİR GÜN KIBRIS…

    ‘’Dünya kamuoyu bu sabahın erken saatlerinde Kıbrıs adasından yapılan açıklama ile şaşkına döndü. Çünkü çok ama çok uzun zamandan beri bir türlü çözüm bulunamayan ‘’Kıbrıs Meselesi’’ en nihayetinde bir çözüme ulaşmıştı…
    Adada mevcut her iki yönetimden gelen açıklama bundan böyle adadaki tüm problemlerin çözüme kavuştuğu yönündeydi.
    Pekiyi, bu nasıl olmuş; hiçbir zaman çözümü olmaz denilen bu adadan gelen sorunlar çözüldü haberi nasıl gerçekleşmişti?
    Şimdi yapılan açıklamanın içeriğine b [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (36)

    ...Dünden devam
    Dönemin K.K.K (Kara Kuvvetleri Komutanı) Orgeneral Cemal Gürsel 3 Mayıs 1960'da; yönetimi neredeyse yeniden yapılandıracak, muhtıra niteliğinde bir mektubu; Savunma Bakanı Ethem Menderes'e göndermiştir.
    27 Mayıs 1960'da gerçekleştirilen askeri müdahale öncesinde verilen bu muhtırada, şu hususlar yer almıştır:
    -   Cumhurbaşkanının istifa etmesi,
    -   Kabineden bazı bakanların çıkarılması,
    -   İstanbul ve Ankara valileri ile emniyet müdürlerinin görevlerinden alınması [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (35)

    1 Mayıs 1959'da C.H.P lideri İnönü, Uşak'ı ziyaretinde bir saldırıya maruz kalmış, 2 Nisan 1960 tarihinde ise Kayseri'ye giden İnönü, ilin valisi tarafından il'e sokulmak istenmemiştir. Ancak uzun tartışmalardan sonra Kayseri'ye girebilmiştir. Ankara'ya dönüşünde ise Kayseri yakınlarında C.H.P liderinin önü bir kez daha kesilmiştir. Bütün bu hadiselerden sonucunda politik kutuplaşmalar hızla artmıştır.Bu olayların ardından CHP lideri bir grup emekli general ile 17 Nisan 1960'da evinde bir toplan [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (34)

    ... Dünden  devam 
    Üretimdeki yetersizlik ise piyasada talep edilen ihtiyaç maddelerinin kıtlığına yol açmıştır. Hükümet yabancı kredi bulmakta zorluk çektiğinden, bu ihtiyacı karşılayabilmek için IMF'nin katı mali politikalarını uygulamak zorunda kalmıştır.
    (Aslında 2010'lu yıllarda da, Türkiye İMF politikaları ile yönetilmiştir. 2002 yılında iktidarı devralan AKP'nin yöneticileri ülke ekonomisine yön verirken;
    Bir önceki iktidar (Anavatan + MHP + DSP koalisyonu) döneminden kalan borç [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (33)

    ...Dünden Devam
    Çünkü Kıbrıs’ta yaşanan olaylar, 1571 yılından beri vatan belledikleri Kıbrıs adasında yaşayan Kıbrıs Türk Halkına, E.O.K.A Rum çetelerinin yaptıkları kötü muameleler, uyguladıkları katliamlar, tecritler, göçler;
    Türkiye’deki gazeteler aracılığıyla (özellikle Sedat Simavi’nin Hürriyet’i...) Türk kamuoyuna yansıtılınca, ülkemizde büyük mitingler ve yürüyüşler yapılmıştır.İşte böyle bir ortamda İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşanan 6 – 7 Eylül olayları kontrolden çıkarak, geni [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (32)

    ...Dünden devam

    Bu parti yönetimince dillendirilen alt kimlik, üst kimlik söylemleri, ülkemizin misakı milli hudutları içerisinde çözüm adına uygulandığı söylenen ancak asla kabul edilmesi mümkün olmayan 'Türk- Kürt' ayrımına yol açan tehlikeli söylem ve eylemler, 'Sünni -Alevi' vurgulamalı dinsel cümleler!
    En nihayetinde de 1984 yılından PKK terörünü yaşayan ülkemizde, küçücük bebekleri dahi tereddüt etmeden katleden PKK militanlarıyla ve bu terör örgütünün eli kanlı lideri ile terörü [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (31)

    Dünden devam...
    24 Temmuz 1987 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına atanan Torumtay Paşa; (Kendisi ile 1987 yılının Mayıs ayında, 2'nci kez görev yaptığım Kıbrıs'ta, K.K.T.C'de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen 'harp oyununda' karşılaşmış, Kıbrıs adasında yaşanabilecek olası bir harekâtta; (3'ncü harekât) adadaki Yunan Alayına, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığınca yapılacak bir karşı taarruzda, bu alayın istihbarat şube kısım amiri olarak ve 1974'de bu topraklarda sav [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (30)

    .... Dünden Devam
    DP, liderlik kadrosunu oluşturan yeni müteşebbis ve tüccarlar sınıfı ile alternatif bir seçkinler grubu olarak örgütlenmiştir.
    2'nci dünya savaşı sonrasında beliren yeni iş adamları ve profesyoneller grubunun çıkarları, tek parti döneminin seçkinlerinden daha farklı bir yapıdadır. DP, sadece bu grubun çıkarlarını temsil etmeyen aynı zamanda beklentileri artan köylüler ve yerel seçkinlerin de büyük kısmını temsil etmeyi amaçlayan bir parti olmuştur.
    1947'de yapılması ge [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (29)

    .... Dünden Devam
    Çünkü 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen bu askeri müdahale ile ilgili tarih yazıcıları, devletimizin arşivlerini de dikkate alarak, çok önemli bilgileri kamuoyu ile paylaşmışlar; o dönemde görev alanlar, kendi anılarıyla birlikte bu gerçekleri yazarak yayınlamışlardır.
    Kimi araştırmacı-yazar sıfatını taşıyanların bazıları yanlı ve amaçlı, bazıları ise gerçeklerin yer aldığı o dönemin analizini yaparak; kitapları ve makaleleri ile tarihe not düşmüşlerdir.
    O nedenle be [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (28)

    O hafta sonu Çemberlitaş durağından, Beyazıt Soğanağa mahallesi Elmas paşa'daki evime gidişimi hiç unutamayacaktım…
    Beyazıt meydanından gelen yoğun bir kalabalık; Cağaloğluna doğru yürüyüşe geçmiş, atlı polisler ve diğer polisler bu kalabalığı engellemek için yoğun çaba harcıyordu!
    Kalabalığın haykırarak söylediği o 'Gazi Osman Paşa ' marşının namelerine uyarlanmış o dizeler hala kulaklarımdadır:
    "Olur mu böyle, olur mu? Kardeş, kardeşi vurur mu? Kahrolası Diktatörler, bu dünya size kal [...]