Yazılar
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (41)

    22 Şubattan, 21 Mayıs 1963'e giden süreçte; ülkemizin siyasi yapısı iki kez değişti. İnönü'nün, meclisteki AP grubunun siyasi af konusunda aldığı kararı açık bulmadığı gerekçesiyle 30 Mayıs 1962'de istifa etmesi sonucunda uzun bir süre Hükümet buhranı yaşandı.Bu arada, siyasi atmosferdeki bu karışıklık ortamı, ülkede tekrar askerin yönetime el koyacağı söylemlerini arttırmaya başlamıştı.
    Bu gelişmeler sonucunda, 24 Haziran 1962'de CHP – CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) – YTP (Yeni Tür [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (40)

    ...Dünden devam
    Olayları izleyen Başbakan İnönü, Bakanlar, Parti liderleri, Genel Kurmay Başkanı Çankaya'da toplantı halindeydi. Bu arada Aydemir'in en yakın arkadaşı Binbaşı Fethi Gürcan, Talat Aydemir'i arayarak; köşktekileri tutuklamaya hazır olduğunu söylemiş, Aydemir ise; hepsinin serbest bırakılmasını emrederek, "Bırak gitsinler"demiştir.
    İnönü köşkten çıkarken; "İşte şimdi kaybettiler"diye gülümsemiştir…
    (Aslında o yer ve tarih kesitinde yaşananlar; o dönemde ülkemizin yönetimind [...]
  • KANLA YAZILAN DESTAN ÇANAKKALE

    “Tarih kitaplarında Türkler hakkında yazılı olanlar, hatta onlarla savaşanların anlattıkları, gerçekleri ifade etmekten acizdir. Mutluluk Türklerle birlikte savaşmaktır. Bu şerefi ömrümün sonuna kadar taşıyacağım. Taş üstünde yatıyor, güneşe, fırtınalara, soğuğa, yağmura karşı korumasız siperlerde çamur ve toz içinde günler geçiyor. Fakat dünyanın bütün araç ve imkânlarına sahip düşmanlarıyla aslanlar gibi dövüşüyorlardı. Bu ne sessiz ve gösterişsiz bir vatan sevgisiydi. ’’Allah’ın Adını Yürekte [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (39)

    İnönü'nün, "Hiçbir harekete izin vermeyeceğiz" sözleri, başta Talat Aydemir olmak üzere, Albaylar Cuntasının hiç de hoşuna gitmiyordu!Çünkü onlar bütün planlarını; yeni ihtilalin komutanlar, subaylar, hükümet ve İsmet Paşa tarafından da istendiği şekilde planlamışlardı.
    Ancak 22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 tarihlerinde yapılamayan askeri müdahalelerin önlenmesinde; İsmet Paşa'nın sağlam duruşu ve demokrasiye olan inancı, bu süreçte en önemli faktör olarak öne çıkmıştır.
    Talat Aydemir'e gör [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (38)

    Çoğunluğu oluşturan ve başından beri CHP'nin etkisinde olan, 'işleri düzelttikten' iktidarı sivillere bırakmayı amaçlayan birinci grup ile askeri müdahaleyi kalıcı kılma, devleti ve toplumu buna göre yeniden düzenleme çabası içinde olan ikinci bir grup vardı.MBK içindeki bu iki zıt kutup içerinde yer alan üyeler arasındaki güvensizlik ve birbirinden endişe etme durumunun devam etmesi sonucu 1960'ta ikinci grup adı verilen MBK'nin 14 üyesi, yurt dışında başka görevlere atanmak suretiyle tasfiye e [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (37)

    Sabahın ilk saatlerinde Cumhurbaşkanı Bayar, T.B.M.M Başkanı Refik Koraltan, İç İşleri Bakanı Namık Gedik başta olmak üzere; DP Milletvekilleri gözaltına alınarak, harp okulu binasına götürülmüşlerdir.Başbakan ise 26 Mayıs gecesi Eskişehir'de bulunmaktadır. Sabahın erken saatlerinde Ankara'da bir hareketlenme olduğunu öğrenen Başbakan, Ege illerine geçerken Kütahya üzerinde durdurularak, askeri müdahalenin yapıldığı haberi iletilmiştir.
    Başbakan Ankara'ya getirilmiştir. Böylelikle askeri müda [...]
  • GELECEKTE BİR GÜN KIBRIS…

    ‘’Dünya kamuoyu bu sabahın erken saatlerinde Kıbrıs adasından yapılan açıklama ile şaşkına döndü. Çünkü çok ama çok uzun zamandan beri bir türlü çözüm bulunamayan ‘’Kıbrıs Meselesi’’ en nihayetinde bir çözüme ulaşmıştı…
    Adada mevcut her iki yönetimden gelen açıklama bundan böyle adadaki tüm problemlerin çözüme kavuştuğu yönündeydi.
    Pekiyi, bu nasıl olmuş; hiçbir zaman çözümü olmaz denilen bu adadan gelen sorunlar çözüldü haberi nasıl gerçekleşmişti?
    Şimdi yapılan açıklamanın içeriğine b [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (36)

    ...Dünden devam
    Dönemin K.K.K (Kara Kuvvetleri Komutanı) Orgeneral Cemal Gürsel 3 Mayıs 1960'da; yönetimi neredeyse yeniden yapılandıracak, muhtıra niteliğinde bir mektubu; Savunma Bakanı Ethem Menderes'e göndermiştir.
    27 Mayıs 1960'da gerçekleştirilen askeri müdahale öncesinde verilen bu muhtırada, şu hususlar yer almıştır:
    -   Cumhurbaşkanının istifa etmesi,
    -   Kabineden bazı bakanların çıkarılması,
    -   İstanbul ve Ankara valileri ile emniyet müdürlerinin görevlerinden alınması [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (35)

    1 Mayıs 1959'da C.H.P lideri İnönü, Uşak'ı ziyaretinde bir saldırıya maruz kalmış, 2 Nisan 1960 tarihinde ise Kayseri'ye giden İnönü, ilin valisi tarafından il'e sokulmak istenmemiştir. Ancak uzun tartışmalardan sonra Kayseri'ye girebilmiştir. Ankara'ya dönüşünde ise Kayseri yakınlarında C.H.P liderinin önü bir kez daha kesilmiştir. Bütün bu hadiselerden sonucunda politik kutuplaşmalar hızla artmıştır.Bu olayların ardından CHP lideri bir grup emekli general ile 17 Nisan 1960'da evinde bir toplan [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (34)

    ... Dünden  devam 
    Üretimdeki yetersizlik ise piyasada talep edilen ihtiyaç maddelerinin kıtlığına yol açmıştır. Hükümet yabancı kredi bulmakta zorluk çektiğinden, bu ihtiyacı karşılayabilmek için IMF'nin katı mali politikalarını uygulamak zorunda kalmıştır.
    (Aslında 2010'lu yıllarda da, Türkiye İMF politikaları ile yönetilmiştir. 2002 yılında iktidarı devralan AKP'nin yöneticileri ülke ekonomisine yön verirken;
    Bir önceki iktidar (Anavatan + MHP + DSP koalisyonu) döneminden kalan borç [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (33)

    ...Dünden Devam
    Çünkü Kıbrıs’ta yaşanan olaylar, 1571 yılından beri vatan belledikleri Kıbrıs adasında yaşayan Kıbrıs Türk Halkına, E.O.K.A Rum çetelerinin yaptıkları kötü muameleler, uyguladıkları katliamlar, tecritler, göçler;
    Türkiye’deki gazeteler aracılığıyla (özellikle Sedat Simavi’nin Hürriyet’i...) Türk kamuoyuna yansıtılınca, ülkemizde büyük mitingler ve yürüyüşler yapılmıştır.İşte böyle bir ortamda İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşanan 6 – 7 Eylül olayları kontrolden çıkarak, geni [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (32)

    ...Dünden devam

    Bu parti yönetimince dillendirilen alt kimlik, üst kimlik söylemleri, ülkemizin misakı milli hudutları içerisinde çözüm adına uygulandığı söylenen ancak asla kabul edilmesi mümkün olmayan 'Türk- Kürt' ayrımına yol açan tehlikeli söylem ve eylemler, 'Sünni -Alevi' vurgulamalı dinsel cümleler!
    En nihayetinde de 1984 yılından PKK terörünü yaşayan ülkemizde, küçücük bebekleri dahi tereddüt etmeden katleden PKK militanlarıyla ve bu terör örgütünün eli kanlı lideri ile terörü [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (31)

    Dünden devam...
    24 Temmuz 1987 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına atanan Torumtay Paşa; (Kendisi ile 1987 yılının Mayıs ayında, 2'nci kez görev yaptığım Kıbrıs'ta, K.K.T.C'de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen 'harp oyununda' karşılaşmış, Kıbrıs adasında yaşanabilecek olası bir harekâtta; (3'ncü harekât) adadaki Yunan Alayına, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığınca yapılacak bir karşı taarruzda, bu alayın istihbarat şube kısım amiri olarak ve 1974'de bu topraklarda sav [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (30)

    .... Dünden Devam
    DP, liderlik kadrosunu oluşturan yeni müteşebbis ve tüccarlar sınıfı ile alternatif bir seçkinler grubu olarak örgütlenmiştir.
    2'nci dünya savaşı sonrasında beliren yeni iş adamları ve profesyoneller grubunun çıkarları, tek parti döneminin seçkinlerinden daha farklı bir yapıdadır. DP, sadece bu grubun çıkarlarını temsil etmeyen aynı zamanda beklentileri artan köylüler ve yerel seçkinlerin de büyük kısmını temsil etmeyi amaçlayan bir parti olmuştur.
    1947'de yapılması ge [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (29)

    .... Dünden Devam
    Çünkü 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen bu askeri müdahale ile ilgili tarih yazıcıları, devletimizin arşivlerini de dikkate alarak, çok önemli bilgileri kamuoyu ile paylaşmışlar; o dönemde görev alanlar, kendi anılarıyla birlikte bu gerçekleri yazarak yayınlamışlardır.
    Kimi araştırmacı-yazar sıfatını taşıyanların bazıları yanlı ve amaçlı, bazıları ise gerçeklerin yer aldığı o dönemin analizini yaparak; kitapları ve makaleleri ile tarihe not düşmüşlerdir.
    O nedenle be [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (28)

    O hafta sonu Çemberlitaş durağından, Beyazıt Soğanağa mahallesi Elmas paşa'daki evime gidişimi hiç unutamayacaktım…
    Beyazıt meydanından gelen yoğun bir kalabalık; Cağaloğluna doğru yürüyüşe geçmiş, atlı polisler ve diğer polisler bu kalabalığı engellemek için yoğun çaba harcıyordu!
    Kalabalığın haykırarak söylediği o 'Gazi Osman Paşa ' marşının namelerine uyarlanmış o dizeler hala kulaklarımdadır:
    "Olur mu böyle, olur mu? Kardeş, kardeşi vurur mu? Kahrolası Diktatörler, bu dünya size kal [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (27)

    -        6-7 Eylül olayları olduğunda ben 8 yaşındaydım. O gece sadece Rum'ların değil, tüm azınlıkların dükkânları, evleri tahrip edildi. İstanbul Kumkapı-Kadırga Parkında, Gedikpaşa Yokuşunda, Cinci Meydanında oyun oynadığımız, arkadaş olduğumuz Rum, Ermeni, Yahudi pek çok çocukluk arkadaşım; aileleriyle birlikte zaman içinde ülkemizi terk etti. Lokanta kültürü ve adabı, gayrimüslimlerin gitmesiyle çok şey kaybetti. Yemek kültürümüzde Sefarad, Rum ve Ermeni mutfağının bıraktığı izleri silmek m [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (26)

    -        Rum, Ermeni vatandaşlarımızın klasik Türk musikisine katkılarını kaybettik.
    -        İslam dışındaki inançların 'ekümeniksin, ekümenik değilsin' gibi belirleyicisi olduğumuz zahabına kapıldık.
    -        Ada vapurlarında bir zamanlar nezih bir ortamda alkollü içkiler servis edilirken, bundan yıllar sonra el, ele oturan sevgililer bile eleştiri konusu olur hale geldi.
    -        Noel'den bir gün önce Melkon, Kapsar, Bağdasar ve Avedis'lerin isim gününde; sokaklara çıkıp, şarkı söyle [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (25)

    Ömrümden geçen bunca zamanın ardında kalan en güzel anılarımı; 60'lı yılların içerisinde ve İstanbul'un o eşsiz güzellikleri içerisinde ayrı bir güzelliğe sahip olan "Heybeli adada" yaşadım…Rahmetli babacığımın 1960 -1963 yılları arasında yaz aylarını Heybeli Ada'da geçirmemiz yönünde almış olduğu bu karar; gençliğe atacağım ilk adımlarda, hayatıma inanılmaz güzellikler ve hatıralar katacaktı…
    (Kaderin tecellisine bakın ki! İçinde adalı Rum arkadaşlarımın da olduğu o güzel yılların ardından, [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (24)

    O dönemlerde özellikle hafta sonlarında İstanbul'dan adaları görmek için gelen halkımıza adalılar; çok yakınlık gösterirler, evlerinin kapılarını açmaktan hiç çekinmezlerdi…Ta ki, 50'li yılların ortasından itibaren Kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarımıza Rumların uyguladıkları mezalimlerin, katliamların ülkemizde duyulmasıyla başlayan ve 1955 yılında yaşanan 6 – 7 Eylül olaylarına kadar…
    Kıbrıs adasında "21 Aralık 1963 yılında yaşanan Kanlı Noel Olaylarının"(Bkz. Tarihten Gelen Çığlık isimli kitabım [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (23)

    Adanın iskele sahiline paralel olan rıhtım caddesinde çay bahçeleri, balık lokantaları; bir arka paralelindeki cadde ve yan sokaklarında ise;Bakkallar, manavlar, balıkçılar, 'ay yıldız ekmek fırını', dondurmacı, adanın süsü fayton arabalarının kalkış noktası bulunur ve tüm bu saydığım iş yerleri ada da yaşayan nüfusun önemli bir bölümünün geçim kaynağını oluştururdu… 
    Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri adaya gelen yerli ve yabancı turistler; böylesi bir çarşıda ilk alışverişlerini yapar, ad [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (22)

    60’lı yıllar...“Anılara yol var mı?
    Anılar zamanı taşırlar mı?
    Yoksa onlarda gün gelir,
    biz faniler gibi unutulurlar mı?”
    Çocuksu yıllarım; askeri disiplin ve yatılı okul hayatı içinden geçip, giderken; bizlerin o yıllarda almış olduğumuz eğitim ve öğretim, bu süreçte görev alan okul idarecileri subaylar, askeri ve sivil öğretmenlerimiz, okul komutanlarımız; hepsi görevlerini en iyi şekilde yapmanın peşindeydiler.
    Ama onlar ne pedagog, ne de psikolog'tular! Onların aldıkları eğiti [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (21)

    60’lı yıllar...“Anılara yol var mı?Anılar zamanı taşırlar mı?Yoksa onlarda gün gelir,biz faniler gibi unutulurlar mı?”
    Askeri okul hayatımdan geçen zaman, artık beni de, diğer arkadaşlarımı da iyiden, iyiye sarmalamış! Bu süreçte yaşadığımız zorluklar, artık o günlerimizin renkleri olmuşlardı…
    O çocuk yaşlarımızda giydiğimiz askeri üniforma ve yaşadığımız askeri disiplin, her birimizin istenen kalıba girmemiz için en etkili yöntem olmuştu…O çocukluk hayallerimizi, özlemle dolu aile hasreti [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (20)

    İstanbul'un bu yerleşik nüfusunun yanı sıra, bizim en önemli tarihi zenginliklerimizden olan Hıristiyan ahalinin de bu şehirde köklü bir geçmişi vardır…Sur içerisinde yer alan İstanbul'un yerli nüfusu aslında Hıristiyan ahalidir. Yani Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Maronitler…
    İstanbul'da yaşayan Türklerin ve Müslümanların kimliği, 560 yıldan bu yana mevcuttur.
    60'lı yıllarda İstanbul'a gelenler, şehrin yaşam ve davranış tarzına uyum sağlayan kalitede insanlardı…
    Özellikle 70'li yıllar [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (19)

    60’lı yıllar...“Anılara yol var mı?
    Anılar zamanı taşırlar mı?
    Yoksa onlarda gün gelir,
    biz faniler gibi unutulurlar mı?”
    Zaman, artık benim için farklı bir kulvarda geçecekti!
    Askeri okulun disiplini ile birleşen yatılı okul hayatım, çocukluğumu bir anda elimden almış! Ama daha da önemlisi aile hayatım, ailemle birlikte geçirdiğim o güzel yıllar, bir anda hayatımdan çıkıp gidivermişti!
    Artık büyük bir kışlanın upuzun koridorları arasında, aynı hasretleri yaşayan binlerce öğren [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (18)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON’ARLI YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE... Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950’li yıllar...İşte bu yaşam karesi; her yalnız kalışımda, hayatımın her döneminde benimle birlikte olmuştu! Çünkü bu yaşamın adı, aile hasretiydi… 
    Böylece çocuksu hayallerimiz katı bir disiplinin içerisinde yavaş, yavaş kaybolup giderdi! Ama her ne olursa olsun bu katı disiplinli hayat içerisinde ben daima hayallerimin içinde ve peşinde olacaktım! Öyle de oldu…
    İşte yatılı okul h [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (17)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    1959 yılında bitirmiş olduğum Kadırga 2'nci ilkokulu sonrasında anne ve babamın gayretleri ile girmiş olduğum askeri ortaokul sınavlarını kazanmıştım…
    Böylece babaannemin babası; büyük dedem 'Trabzon Fırka Kumandanı Miralay Fahrettin Bey'den' sonra, ailemizdeki ikinci asker olma şerefi bana bahşedilmiş oluyordu…  Selimiye Askeri Orta Okuluna giriş sınav [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (16)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE…Unutturmamak için yazdım,         unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    1957 yılında sekiz yıldan beri oturduğumuz Kumkapı'daki evimizin artık bize küçük gelmesi, ahşap yapısının her geçen yıl daha fazla sorun çıkarması nedeniyle, Beyazıt semtinin hemen aşağısında kalan "Soğanağa Elmas Paşa Sokak'taki"yeni evimize taşınacaktık.
    Yeni taşındığımız bina iki katlı betonarme bir yapıydı. Biz alt katına taşınmıştık. Evimiz [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (15)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON’ARLI YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE... Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950’li yıllar...... dünden devam
    Birbirlerine çok yakın olan bu iki semttin çocukları arasında da çok tatlı bir rekabet yaşanır, özellikle mahallerin ağabeyleri, türlü konularda karşı, karşıya gelip kavgalara girişirler, sonrada barışıp, birbirlerine meşhur turşucu Şükrü'den turşu suyu ısmarlarlardı.
    Langa semti sahil yolundan gidildiğine, yarım saat – kırk beş dakikalık mesafedeydi [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (14)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON’ARLIYILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE... Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950’li yıllar...50'li yılların İstanbul'unu anlatan yaşamın lezzetlerinden yansımalar:
    Yine 50'li yılların ortasında rahmetli babacığım, anneciğim ve kız kardeşimle (kardeşim Nesrin, daha o zaman 2-3 yaşlarındaydı…) birlikte pazar günlerinde yapmış olduğumuz ve İstanbul'un tüm güzelliklerini yansıtan kır gezilerimizi asla unutamam…
    Bence İstanbul'un o dönemine damgasını vuran 'Küçüks [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (13)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE…
    (Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..!)
    1950'li yıllar…
    ... dünden devam
    Türk Tugayı'nın kazandığı başarıların tesadüfî olmadığı, gide-rek yükselen bir düzeyde devam ettiği anlaşılıyordu.
    Dünyanın en sapa ülkelerinde, köşede duran elçilerimiz, tebrike gelenlerle dolup taşıyor; dünyanın dört bir yanındaki basın organları, Türk'lerin Kore'de gösterdiği başarıyı övüyordu.
    Türk Tugaylarının Kore'de katıldıkları muh [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (12)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… Unutturmamak için yazdım,         unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    Kore anlaşmazlığı; 25 Haziran 1950 sabahı, Kuzey Kore'nin, Güney Kore askerlerinin 38'nci paralel boyundaki sınırdan ileri geçtik-lerini öne sürerek, sınırı teşkil eden 38'nci paralel boyunca saldırıya geçmeleriyle sıcak savaşa dönüştü.
    Bu durum karşısında Amerika'nın isteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 25 Haziran 1950'de toplantıya [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (11)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    Türkiye kendisini kuzey komşusuna karşı tam bir güvence altı-na almak amacıyladır ki, kurulduğu günden başlayarak Nato'ya katıl-mak istemiştir. Zira Nato'ya alındığı takdirde, 1939'dan beri kendisini yıpratan Sovyet baskısına karşı, gerek savunma, gerek güvenlik yö-nünden hukuki bir teminat altına girmiş olacaktı.
    Türkiye'nin 1949 – 1950 yıllarında Nato [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (10)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    Kore Savaşları:
    Komünist Çin ve Sovyet Rusya tarafından desteklenen ve kış-kırtılan Kuzey Kore, bütün Kore'yi komünist bir rejim altında birleş-tirmek amacıyla 25 Haziran 1950 tarihinde, Güney Kore'ye taarruz etmiştir. 
    Ülkemiz için çok büyük bir önem arz eden bu savaşı anlatan ta-rih sayfalarını şöyle bir karıştıralım…
    Ve, 'Genç Türkiye Cumhuriye [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (9)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..! 1950'li yıllar…... dünden devam
    7 Eylülde İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildiğinde, olayların ardında pek çok yaralı bırakmış, maddi hasar ise çok ağır olmuştur.
    Mahkeme kayıtlarına dayandırılarak verilen sayılara göre: 4214 ev, aralarında 21 fabrikanın bulunduğu 1004 iş yeri, 73 kilise, 1 sina-gog, 2 manastır, 26 azınlık okulu, 5 spor kulübü, 2 mezarlık tahrip edilmiştir. (Toplam: 53 [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (8)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI  YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… (Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..!) 1950'li yıllar… ...dünden devam
    6 – 7 Eylül 1955 tarihinde İstanbul sokaklarında neler olmuş-tu? Sadece İstanbul'da mı? İzmir'de, Ankara'da neler yaşanmıştı? İşte geçmişin sayfalarında kalan ve tarih sayfalarından bir daha silinemeyen o kara gecenin, 6-7 Eylül 1955 yılı hadise-lerinin özeti: "1955'ten itibaren dönemin iktidar partisi olan Demokrat Parti hükümeti, gittikçe zorlaşan bir [...]
  • 10’LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (7)

    GEÇMİŞTEN, GÜNÜMÜZE ON'ARLI YILLARIN İZLERİYLE TÜRKİYE… (Unutturmamak için yazdım, unutulmasın o yıllar..!)1950'li yıllar…
    ... dünden devam
    Oraya neden gelmiştik? Çılgın bir kalabalığın oradan, oraya koşuşturması, evlerin içerisine girerek pek çok eşyayı sokaklara atması nedendi?
    Neler oluyordu burada?
    Benim daha henüz okula başladığım, çıkışında ise, Kumkapı-nın  o meşhur sıcacık simidini alarak, meşhur 'Turşucu Şükrü'den' bir bardak turşu suyu içmek için koşuşturduğum o sokaklar; o [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (6)

    Onlar milli değerlerimizi; çocuk yaşlarımızda bize aşılamaktan hiç vazgeçmediler. O yıllarda büyük bir coşku ile kutladığımız 23 Nisan Milli Hâkimiyet ve Çocuk Bayramının heyecanını; boy, boy ay yıldızlı al bayraklarımızla donattığımız okulumuzu, rengârenk grafon kâğıtlarından yapılmış süslerle bayram yerine çevirdiğimiz sınıflarımızı ve o güzel günleri unutmak ne mümkün?Ya her 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramında yaşadığımız o heyecan fırtınası! Ya 29 Ekim'lerdeki cumhuriyetimizin ilan edilişini [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (5)

    Ya da, bir İstanbul aşığı olan ve bizim kuşakları besteleri ile etkileyerek, o müstesna döneme damgasını vuran büyük bestekâr Münir Nurettin Selçuk'un; o unutulmaz bestesine güfte olan Yahya Kemal'in mısralarından taşan duygular gibi:"Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul
    Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer.
    Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul.
    Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer…"
    "İstanbul"; geride kalan tüm yaşantımı her dönemde etkileyen, dolaştığım her [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (4)

    Ama onlar 2007 yılından itibaren 'türlü dava isimleri!' ile tutuklanmış, kimilerine göre yargılanarak hüküm giymiş, devlete baş kaldırmış terör suçlularıydı!Hem de 1984 yılından beri ülkemizin huzuruna, bütünlüğüne kast eden teröristlere karşı canla, başla savaşıp; can ve kan bedeli ödemelerine rağmen!
    Onlar artık hükümlüydü! Ama ülkemizin bütünlüğüne, birlik ve beraberliğine kast eden, binlerce yurttaşımızı, polisimizi ve Mehmetçiği kahpece katleden teröristler ve onların ele başları; ülke d [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (3)

    İşte benim ilk hatırladığım anılarım içerisinde bu görüntüler vardır. Çünkü ben böyle bir mahallede büyüdüm."Sultanahmet Küçükayasofya Mahallesi Güngörmez Sokak No: 5"
    Bu adres; benim hiçbir zaman unutamadığım,  yaşam anılarımının yeşerdiği, İstanbul'un o çarpıcı, gizemli tarihini anlatan bu semtin, her karesinde yer alan, iki katlı cumbalı ahşap evlerinden bir tanesinin var olduğu yer, sokağın adı güngörmezdi ama en çok da güngörmüşlerin yaşadığı sımsıcacık bir sokak… 
    Çocukluğumun en güz [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (2)

    Hayatımı ve ülkemin 10'narlı yıllarını yaşadıklarım ve yaşananlarıyla anlatacak olan bu kitabımda; O ilk pırıltılı bakıştan, son nefesteki o solgun bakışa kadar geçen bu uzun yolculukta yaşanan ve yaşatılan tüm değerler yer alacak!Sevgi tomurcuklarının nasıl kök salıp yeşerdiği ve o uzun yolculukta, nasıl bir çınar ağacı gibi güçlendiği anlatılacak…
    Yaşamın sayfalarını çevirirken, o sayfaların içini dolduran ülke gerçeklerini, ülkeme odaklı değişimleri, gelişimleri ve kimi açılımları da anlat [...]
  • 10'LARIN İZLERİYLE TÜRKİYE (1)

    BAŞLARKEN

    "Gecenin zifirine renk veriyor çakan şimşeklerin ışıltısı! Bestesi sağanak yağmurun sesi; güftesi ise yılların ardında kalan tüm yaşanmışlıklar… Haykırmak istiyorum içimdeki inancın ve benliğimi saran o sonsuz sevgimin gücü ile:
    'Canımın canı, hayatımın yol arkadaşı; seni çok sevdim, sen benim yüreğimde açan ilk ve son 'Gonca Gülümsün'. İlk gördüğüm günden, son nefesimi vereceğim 'o güne' kadar, ömrümün sureti sen olacaksın güzel gözlüm.' 
    'Doğuşumdan bu güne vatanım diye [...]
  • R A U F RAİF D E N K T A Ş

    Büyük Devlet Adamı, Eşsiz Vatanseveri,
    Ebedî Âleme İntikalinin 12. Yılında Hasretle Anıyoruz:
    Kıbrıs Gazisi Emekli Yarbay ATTİLA ÇİLİNGİR Anlatıyor.
    (ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)
    Oğuz Çetinoğlu: Muhterem Denktaş’ın aktif siyasetten çekildikten sonraki hayatı hakkında neler söylemek istersiniz?
    Attila Çilingir: Sayın Denktaş; Cumhurbaşkanlığı görevini teslim ettikten sonra köşesine çekilip, birilerinin istediği, umut ettiği gibi sessiz, sedası bir emeklilik süreci yaşamadı. Aktif siyâseti bıraktı [...]
  • R A U F RAİF D E N K T A Ş Büyük Devlet Adamı, Eşsiz Vatanseveri, Ebedî Âleme İntikalinin 12. Yılında Hasretle Anıyoruz:

    Vatanseveri, Ebedî Âleme İntikalinin 12. Yılında Hasretle Anıyoruz: Kıbrıs Gazisi Emekli Yarbay ATTİLA ÇİLİNGİR Anlatıyor.
    (İKİNCİ BÖLÜM)
    Oğuz Çetinoğlu: Aradan çok zaman geçti. İnsanoğlunun hâfızası nisyan ile malûldur. Siz Kıbrıs hakkında 12 adet kitap yazdınız. Gelişmeleri yakından tâkip ediyorsunuz. Her şey hâfızânızdadır:
    Dedikodu mudur, hakîkat midir bilinmiyor. Avrupa Birliği; Annan Plânı için yapılacak referandumda Türklerin vereceği ‘Evet’ oylarının % 50’nin üzerinde olması hâl [...]
  • GİDEREK ZORLAŞAN HAYAT…

    Tarih sayfaları 2000’li yıllarda yaşayanları insanlık âleminin en şanssız nesilleri olarak yazacaktır. Çünkü milenyum yıllarının başlamasıyla birlikte bu evrende yaşanan olayların acımasızlığı insanların üzerine bir kâbus gibi çökmüş, yaşam mücadelesi veren milyonları adeta yok etmektedir.Dünyanın hemen hemen her yerinde savaş var. Savaş yoksa bile türlü kargaşalarla birlikte ekonomik anlamda giderek zorlaşan bir hayat mücadelesi var…
    Böylesine olumsuzluklarla, acımasızlıklarla dolu karmakarı [...]
  • R A U F RAİF D E N K T A Ş Büyük Devlet Adamı, Eşsiz Vatanseveri, Ebedî Âleme İntikalinin 12. Yılında Hasretle Anıyoruz:

    Kıbrıs Gazisi Emekli Yarbay ATTİLA ÇİLİNGİR Anlatıyor.
    (BİRİNCİ BÖLÜM)
    Oğuz Çetinoğlu: Atilla Bey sizinle Dostunuz, Cumhurbaşkanınız, Türklük âleminin Cumhurbaşkanı Büyük Devlet Adamı, Eşsiz Vatansever Rauf Denktaş’ı konuşacağız. Girişi siz yapar mısınız?
    Attila Çilingir: Ebediyete intikalinin 8’inci yıldönümünde; o büyük Hürriyet Mücahidinin, Devlet Kurucusunun, Devlet Adamının, Türk Milletinden aldığı güç ve Kıbrıs Türk’üne olan sarsılmaz inancıyla vermiş olduğu mücadele sonucunda, at [...]
  • KIBRIS KONUSU KABUK BAĞLADI…

    Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen cevizin hepsini kabuk zanneder  – İmam-ı GazzaliNeredeyse bir asır oldu ama gündemimizden hiç çıkmadı Kıbrıs adasında yaşananlar. Hiçbir zamanda çıkmayacak. Çünkü o ada atalarımızdan miras vatan parçası.
    Neler, neler yaşanmadı ki o vatan topraklarında. 307 yıl boyunca Osmanlının hak ve adalet dağıttığı bu stratejik ada; ne zamanki İngiliz idaresine geçti, o tarihten bugüne adada yaşanan sorunlar hiç bitmedi.
    1960’ta kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti i [...]
  • HAYALLERLE, UMUTLARLA DOLU BİR DİLEK FENERİ…

    ‘’Mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız! Hayatınızı bir amaca bağlayın, kişilere veya olaylara değil…’’ (Albert Einstein) İşte 365 günüyle yeni bir yıl daha duruyor karşımızda!
    Her günü boş sayfalarla dolu yeni bir yaşam defteri gibi…
    Alın elinize hayat kaleminizi, yeni yılın ilk gününden itibaren yazın o boş sayfalara satır, satır. İçinde, alabildiğiniz her ders olsun yaşamınızdan!
      Başarısıyla, başarısızlığıyla, acısıyla, gözyaşlarıyla, sevinciyle tüm yaşananları, yaşadıklarınızı yazı [...]
  • UNUTULMAYAN ACILAR… (21 Aralık 1963 Kanlı Noel)

    Tam 60 yıl olmuş o ‘Kanlı Noel’ gecesinden sonra geçen zaman! Kan, gözyaşı ve acıyla hatırlanan o gece neler yaşanmadı ki adı Kıbrıs olan o adada…İnsanoğlunun vahşet gecesi olmuştu Noel’in başlangıcı, 21 Aralık 1963, Rumlar adada sadece o gece 103 Türk köyünü yakıp, yıktılar; birkaç saat içinde yüzlerce Kıbrıs Türk’üne kıydılar. Hem de adada barışı sağlasın diye gönderilmiş BM askerlerinin gözleri önünde!
    Pekiyi, kimdi bu acımasızlıkları yapanlar?
    Çok değil o tarihten 3 yıl önce Kıbrıs Cum [...]